Kambodża to jeden z najciekawszych kierunków turystycznych dla osób, które spragnione są odpoczynku w luksusowych warunkach. Kraj ten słynie nie tylko z pięknych zabytków i bogatej historii, ale też genialnej kuchni, która każdego roku przyciąga w to miejsce wielu wymagających turystów. Jeżeli chcesz spróbować prawdziwej azjatyckiej kuchni w niestandardowym wydaniu, to odwiedzenie Kambodży będzie doskonałą decyzją. 

Khmerska kuchnia – z czego słynie?

Sporo osób jest utwierdzonych w przekonaniu, że khmerska kuchnia nie ma nic ciekawego do zaoferowania, aczkolwiek takie stereotypowe myślenie jest ogromnym błędem. Kambodża słynie bowiem z wielu wyjątkowych posiłków, których nie doświadczymy w warunkach europejskich. Najważniejszym elementem kambodżańskiej kuchni są zupy. Mieszkańcy tego państwa mają na ich punkcie istną obsesję. Standardowe kambodżańskie zupy jada się przede wszystkim z wkładką w formie ryb oraz krewetek, jednak możliwości jest znacznie więcej. Bardzo popularne są zupy słodko-kwaśne, które bazują na mleczku kokosowym. Są one istną ucztą dla podniebienia, dzięki czemu mają wielu fanów. Zupy z khmerskiej kuchni są niebywale delikatne, co sprawia, że świetnie spisują się u osób z wrażliwym podniebieniem. 

Popisowym daniem khmerskiej kuchni jest także amok. Potrawa ta jest rekomendowana dla osób lubiących intensywne smaki i niestandardowe połączenia przypraw. Amok wyróżnia się tym, że jest niebywale aromatyczny, a jego bardzo ważnym elementem jest kurkuma. To ona nadaje amokowi wyjątkowy smak i wpływa na to, że jest jedyny w swoim rodzaju. Danie to zazwyczaj serwuje się w misce, jednak niektóre restauracje podają amok także w kokosie. Do potrawy tej dodawany jest zazwyczaj ryż, który uchodzi za obligatoryjny element azjatyckiej kuchni. Amok bardzo dobrze łączy się chociażby z krewetkami, przez co świetnie smakuje osobom kochającym owoce morza.

Jeżeli szukasz sposobu na odpoczynek, a także poznanie takich smaków to Kambodża wycieczki objazdowe z biurem podróży Logostour będą doskonałym pomysłem. Logostour zapewnia bardzo ciekawy plan wycieczki, dzięki czemu z jego pomocą nie tylko zwiedzisz ciekawe zabytki i poznasz kulturę tego państwa, ale też będziesz miał okazję skosztować popisowych dań z khmerskiej kuchni. 

Nieoczywiste dania z kambodżańskiej kuchni

Kuchnia w Kambodży cechuje się tym, że jest bardzo zróżnicowana. Oferuje zarówno proste dania z dodatkiem ryżu czy makaronu, jak i bardziej wymyślne potrawy, idealne dla turystów szukających nowych przeżyć. Jeżeli udajesz się do Azji z myślą o zaskoczeniu swojego podniebienia, to ciekawą opcją będą żabie udka. Ich popularność w Kambodży jest wynikiem francuskich wpływów. W Europie skosztowanie tego nieoczywistego przysmaku jest bardzo trudne, jednak w Kambodży żabie udka są nieodłącznym elementem każdej restauracji. Mieszkańcy Kambodży szczególnie mocno cenią sobie żabie udka w połączeniu z sosem imbirowym. Co ciekawe, żabie udka są w Kambodży bardziej popularne niż kurczak, dzięki czemu dostaniesz je bez trudu. 

Wiele osób uważa, że w Kambodży chlebem powszednim jest spożywanie psów. Nie jest to jednak do końca prawda. Niegdyś jedzenie psów było w tym kraju popularne, jednak obecnie władze – ze względów etycznych – zabroniły sprzedawania tych czworonogów w celach konsumpcyjnych. Nie oznacza to jednak, że w khmerskiej kuchni nie brakuje kontrowersyjnych dań. Na turystycznych ulicach popularnie sprzedaje się bowiem smażone owady czy pająki. Dla większości Europejczyków może brzmieć to obrzydliwie, jednak mieszkańcy Kambodży mają na punkcie owadów niemałą obsesję. Kambodżańskim przysmakiem są także pieczone zarodki kurczaka. Choć u niektórych budzą one niesmak, to podobno są bardzo smaczne. Jeżeli jesteś odważną osobą i niczego się nie boisz, to spróbowanie owadów czy zarodków kurczaka na pewno może być ciekawym doświadczeniem. 

Khmerska kuchnia – czym się cechuje?

Kuchnia khmerska to prawdopodobnie jedna z najbardziej różnorodnych kuchni na świecie. Dzięki temu ma naprawdę sporą popularność. Charakteryzuje się ona dużą ilością przypraw, spośród których szczególnie często spotykany jest imbir. Wiele dań jest bogatych również w curry czy biały ryż. Spora część potraw w Kambodży jest lekko pikantna, jednak nie na tyle, by nie dało się ich zjeść. W Kambodży nie brakuje również delikatnych smaków, które są widoczne przede wszystkim na przykładzie zup. Kambodża ma jednak to do siebie, że stawia na oryginalność. Dlatego też w wielu restauracjach w tym kraju nie brakuje posiłków, które wśród Polaków mogą powodować lekkie obrzydzenie. Podczas pobytu w Kambodży warto jednak popuścić wodze fantazji i spróbować czegoś nieoczywistego. Większość turystów szczególnie mocno poleca chociażby smażone robaki. Pomimo że na pierwszy rzut oka są one niezbyt atrakcyjne wizualnie, to w rzeczywistości są niebywale zdrowe i świetnie pasują jako dodatek do wielu posiłków. Kuchnia z Kambodży jest jednak na tyle różnorodna, że każdy turysta, który zdecyduje się na wycieczkę objazdową po tym kraju, na pewno nie będzie narzekał na głód.